Menu

Avtorja: Nadja Kaplja & Matevž Osterc

Kot smo že lansko leto ugotovili, so ture po Dolomitih izjemno priljubljene pri naših udeležencih. Tako smo se letos zopet odločili izpeljati eno in sicer od 22. do 25. julija 2021. Po prvih besedah z našimi tokratnimi udeleženci ugotovimo, da še nihče od njih ni bil tam, zato si kar v čast štejemo, da so za njihovo prvo turo po Dolomitih izbrali nas za vodiče. Polni pričakovanj se tako odpravimo na pot. 🙂

1.dan – Lesce – Alleghe (331km)

Zberemo se v Lescah pri hotelu Krek, kot vedno. Tokrat se nas nabere kar pisana druščina, predvsem veliko parov na motorjih. Proti Italiji se namenimo čez Avstrijo, v Dobbiacu zavijemo levo po dolini proti Misurini. Ustavimo se ob jezeru Misurina kjer lahko že opazujemo oblake, ki se kopičijo v smeri Dolomitov. Prečkamo prelaz Passo Tre Croci, na drugi strani pa se že moramo ustaviti in obleči v dežno opremo in v njej ostanemo do prelaza Falzarego. Tam se ustavimo in, ker je vreme že kazalo na bolje, slečemo dežjake. Zavijemo desno proti prelazu Valparola, čez La Villo do Corvare. Tam imamo na voljo se odločiti – naj zavijemo levo čez Campologno, kjer se kopičijo črni oblaki, ali desno v smeri Gardene, kjer se obeta malo lepše vreme. No, vsaj tako je izgledalo na začetku. Kaj kmalu se že spet moramo obleči, očitno Sellaronde ne bomo mogli prevoziti v suhem vremenu. Na prelazu Fedaia nas ujame taka močna nevihta, da se parkiramo kar v galerijo in počakamo, da vsaj malo poneha. Do hotela v Alleghe se vseskozi vozimo v dežju.

Prelazi:
Passo tre Croci – 1809 m.n.v.
Passo Falzarego – 2105 m.n.v.
Passo di Valparola – 2168 m.n.v.
Passo Gardena – 2136 m.n.v.
Passo Sella – 2218 m.n.v.
Passo Fedaia – 2057 m.n.v.

2.dan – Alleghe – Passo Tonale (332km)

Po zajtrku in pakiranju se odpravimo proti enemu najlepših prelazov v Dolomitih – proti prelazu Giau. Vodiči že pod prelazom opozorijo na radar, ki stoji malo pod vrhom, kjer je omehitev le 50km/h. Na vrhu se ustavimo na jutranji kavici. Spustimo se v Cortino d’Ampezzo in pot nadaljujemo po dolini proti Venas di Cadore, kjer zavijemo proti prelazoma Cibiana in Duran. Dalje se želimo odpraviti čez prelaze Cereda, Rolle in Valles, a nas žal ustavi zapora ceste, tako smo primorani ubrati alternativno traso direktno proti prelazu San Pellegrino. 🙁 Vseskozi nas tokrat spremlja lepo in sončno vreme. Nadaljujemo proti prelazu Costalunga, naprej pa se odločimo za raziskovanje neke nove ceste in sicer čez Monte San Pietro. Cesta čudovita in nič kaj dosti turistično oblegana, kar motoriste seveda spravi v dobro voljo. S tem se nam uspe izogniti hudo prometnemu Bolzanu in lahko pot nadaljujemo brez težav proti Clesu in na koncu tudi do našega hotela na prelazu Tonale.

Prelazi:
Passo Giau – 2236 m.n.v.
Passo Cibiana – 1530 m.n.v.
Passo Duran – 1601 m.n.v.
Passo San Pellegrino – 1918 m.n.v.
Passo di Costalunga – 1745 m.n.v.

3.dan – Passo Tonale – Vipiteno (262km)

Prvi današnji prelaz je Passo Gavia. Spet imamo to srečo, da ga osvojimo že dokaj zgodaj zjutraj, saj je cesta ozka in na nekaterih delih kar malo nevarna, v jutranjih urah pa na njej še ni dosti prometa. V Bormiu pa pademo že v prometno gnečo in prelaz Stelvio odvozimo praktično v koloni. Na drugo stran Stelvia začne kapljati dež a ne za dolgo, tako se peljemo direktno do jezera Resia, kjer lahko vidimo znamenito potopljeno cerkvico. Od tukaj dalje se nam vreme samo še slabša. Prelaz Giovo odvozimo v gosti megli, na drugi strani njega pa smo že primorani se ustaviti in obleči v dežne kombinezone. Na našo srečo hotel v Vipitenu ni več daleč.

Prelazi:
Passo del Tonale – 1883 m.n.v.
Passo Gavia – 2621 m.n.v.
Passo dello Stelvio – 2757 m.n.v.
Passo di Resia – 1504 m.n.v.
Passo di Monte Giovo – 2094 m.n.v.

4.dan – Vipiteno – Lesce (312km)

Vreme je lepo, zato traso sproti malo dodelamo in se zapeljemo tam, kjer se še nismo 🙂 Najprej po dolini čez Maria Luggau, sredi doline pa zavijemo desno čez Plöckenpass. Spustimo se v Tolmeč, nadaljujemo pa še čez Sella Neveo. Mejo prečkamo v Ratečah brez problema, saj niti ni bilo nobene kontrole nikjer. Na kosilo v picerijo Potepuh prispemo že sredi popoldneva, vsi srečni in polni novih izkušenj. 🙂 

Prelazi:
Plöcken Pass – 1357 m.n.v.
Sella Nevea – 1195 m.n.v.

Upamo, da se nam še kdaj pridružite! 🙂

Leave a Reply

Add a comment